Over De Hooge Riet

Het monumentale hoofdgebouw van De Hooge Riet straalt allure uit. Schitterende glas-in-lood-ramen, een statig bordes, pergola’s, theekoepels en een grote vijver met een bruggetje. Niet voor niets is De Hooge Riet volgens velen het mooiste gebouw van Ermelo. Het werd in 1939 ontworpen als sanatorium volgens de letterlijke betekenis een gebouw-dat-gezond-maakt. Na jaren van leegstand krijgt De Hooge Riet een nieuwe toekomst. Dat geldt voor het monument én voor het park! De Hooge Riet wordt een plek om te wonen en te genieten.

Park De Hooge Riet

Het park is in 1939 ontworpen door tuinarchitect Jan Vroon. Hij was specialist in het aanleggen van sanatoriumtuinen. Foto’s van toen tonen een prachtig aangelegd en onderhouden geheel met mooie zichtlijnen, groepen bomen, kronkelende paadjes, en natuurlijk de beeldbepalende vijver aan de voorzijde. De uitstraling van destijds wordt in ere hersteld. De Hooge Riet krijgt weer een park waar het fijn is om te zijn. Waar je naar toe gaat voor een wandeling of om op een bankje te genieten van de voorjaarszon. Woon je op De Hooge Riet, dan is het park het verlengde van eigen terras.

De Hooge Riet maakt deel uit van Landgoed Veldwijk. Veldwijk en De Hooge Riet kennen een boeiende historie. Vrijwel elke Ermelo-er kent wel iemand die er gewerkt heeft of bewaart zelf bijzondere herinneringen aan de zorgverlening in het prachtige gebouw. Meer lezen over de historie?

Lees meer over de historie »

 

Video:
Landschaparchitect Hank van Tilburg over De Hooge Riet

Historie

Het verhaal van De Hooge Riet

De Hooge Riet is een van de opvallendste gebouwen van Ermelo. Horizontaal, perfect symmetrisch en omgeven door een prachtig park. Veel mensen zijn in De Hooge Riet verpleegd en verzorgd. Inmiddels staat het gebouw al jaren leeg en is het verval zichtbaar. Het gebouw en het park zijn toe aan een nieuwe toekomst. En die toekomst is begonnen!

Veldwijk en De Hooge Riet

De Hooge Riet maakt deel uit van Landgoed Veldwijk. Dit landgoed stamt uit de 18e eeuw en was in wisselend particulier bezit totdat de familie Chevallier het in 1866 kocht. In die tijd was de historische kern van Ermelo nog omgeven door uitgestrekte heidevelden met op een kilometer afstand een spoorlijn van west naar oost. De aanleg van een station veranderde veel. De dorpskern werd via de huidige Stationsstraat verbonden met het station en ten oosten van de spoorlijn werd in 1939 sanatorium De Hooge Riet gebouwd.

Licht, lucht en ruimte

80 jaar geleden opende De Hooge Riet haar deuren als sanatorium. De Arnhemse architect E.J. Rothuizen maakte het ontwerp in typische Interbellum stijl. Kenmerkend zijn de hoge bouwkundige kwaliteit en de sfeervolle details zoals de glas-in-lood-ramen en de mozaïeken aan de binnenzijde. De Hooge Riet was een plek voor welgestelden om te herstellen of tot rust te komen. Genieten van licht, lucht en ruimte was het credo en dat is ook wat het gebouw en de parkachtige omgeving uitstralen.

Wilt u niets missen? Meld u aan voor de nieuwsbrief
Weet als eerste wanneer de inschrijving start en altijd op de hoogte van recente ontwikkelingen en events.

Wilt u precies weten hoe wij met uw gegevens omgaan?
Dat leest u in ons privacy statement.